Wat is tafeltennis?

Op de camping, in schoolkantines én sporthallen en gymzalen: een geweldige sport. Snelheid, balgevoel, techniek, tactiek: heerlijk!

Het leuke aan tafeltennis is dat iedereen, van alle leeftijden, het kan spelen op alle niveaus. Het kan met de buurman op een tafel thuis worden gespeeld maar ook op een vereniging met en tegen spelers die een hoog niveau hebben. Het kan incidenteel worden gespeeld maar er kan ook wekelijks drie keer worden getraind. Zelfs competities en toernooien kunnen op allerlei niveaus worden gespeeld: van recreatief op de camping tot op de Olympische en Paralympische Spelen.

Kinderen van vier tot ouderen boven de tachtig jaar spelen het. Bij de allerjongsten draagt tafeltennistraining bij aan een goede ontwikkeling van de ooghandcoördinatie en de fijne motoriek. Tafeltennis is momenteel nog de enige sport waarvan bewezen is dat het de kans op dementie verkleint.

Er zijn verenigingen en revalidatiecentra waar sporters met een beperking tafeltennissen: lopend met of zonder stok of in een rolstoel en dat tot op heel hoog niveau. Er is zelfs een variant voor blinden.

Tafeltennis kan worden beoefend als spel maar zeker ook als sport. Het is een sport die meestal individueel wordt gespeeld maar ook vaak in teamverband.

Het is als tennissen aan een tafel maar dan met vééél meer effectmogelijkheden. Omdat het balletje in een fractie van een seconde over de tafel vliegt heb je heel weinig tijd om te reageren en moet je dus supersnel zijn! Het is ook schaken met effect want je kunt ontzettend veel topspin, zijspin, backspin of combinaties ervan aan de bal geven.

Je kunt het spel volledig naar jouw eigen hand zetten dankzij de grote keus in soorten spelmateriaal. Met de twee rubbers, een rood en een zwart rubber, glad of stroef of met korte of lange noppen, en het frame, hout soms met carbon, waar het batje mee wordt samengesteld, kan bijna oneindig worden gevariëerd. Dat maakt tafeltennis tot een denksport met de snelheid van een balsport. Voor doeners én denkers! 

De tien mooiste rally's uit de Nederlandse tafeltenniscompetitie van 2015: