27 januari 2017

'Mama, ik weet het. Ik wil op tafeltennis! Dat vind ik gaaf en dat doet niemand in mijn klas!!'

Tafeltennissen kun je altijd! Dat dacht Raimo ook. Toen hij na twee jaar hard trainen, fysiotherapie en zwemles zijn b-diploma haalde, mocht hij kiezen welke sport hij nu wilde gaan doen. In eerste instantie wilde Raimo, zoals veel kinderen, gaan voetballen. Maar vanwege zijn hypermobiliteit is voetbal een minder geschikte sport. Zijn tweede keuze? Tafeltennis!

Raimo’s moeder Chananja schreef een mooi stuk over Raimo’s keuze voor tafeltennis, hun zoektocht naar een geschikte vereniging en hoe blij ze zijn dat Raimo voor TTV Amsterdam gekozen heeft.

“Mijn zoontje is superblij. Na bijna twee jaar hard trainen, fysiotherapie en privé-zwemles heeft hij eindelijk zijn b-diploma! Een super moment voor hem, want nu mag hij kiezen welke sport hij gaat doen. Een mooi moment voor elk kind, maar voor mijn zoontje is het een dubbel gevoel. Mijn zoontje, inmiddels 8 jaar oud, is hypermobiel en daardoor schiet zijn knie regelmatig uit te kom...met alle gevolgen van dien...

Een sport kiezen is op zich niet zo moeilijk, ook niet voor een kind van 8. Voetbal! Natuurlijk! Want iedereen zit op voetbal en dat wil hij dus ook. Maar dat is nou net een sport die niet wordt aangeraden als je hypermobiel bent. Fysieke duels aangaan Kun je in die sport immers niet voorkomen. En de kans dat zijn knie dan uit de kom schiet is redelijk groot. Verdriet volgt. Nu mag hij kiezen...maar toch ook weer niet.

'Mama, ik weet het. Ik wil op tafeltennis! Dat vind ik gaaf en dat doet niemand in mijn klas!!'. En zo begon onze missie. Te beginnen met toestemming krijgen van het artsen-arsenaal. Zij waren enorm enthousiast! Ideaal voor Raimo zijn motoriek, en geen directe contactsport. Het licht stond op groen!

Even zoeken dus naar een club. Wij wonen in Badhoevedorp...dus een club vinden in de buurt moet niet zo moeilijk zijn. Mispoes! In Badhoevedorp zat vroeger een club, maar die is niet meer. Nu was de keus Hoofddorp of Amsterdam. Minimaal 7km bij huis vandaan en met het openbaar vervoer nauwelijks te bereiken. Als alleenstaande, full-timewerkende moeder opnieuw een uitdaging om de alternatieve sportdroom van zoonlief in vervulling te laten gaan. Hoe dit in de drukke tijdlijn te plaatsen.

Het lukt! We komen terecht bij ttva-Amsterdam. Half uurtje fietsen, dus te doen. Een club waar kindjes van 6-18 jaar met elkaar trainen en samen spelen. Verschillende niveaus, door elkaar. Op welk voetbalveld zie je tijdens een training een 6-jarige tegen een 18-jarige spelen? En dan ook nog eens alle twee lol hebben! Hoe gaaf!

Het valt me op dat tafeltennis echt meer is dan het camping-pingpong waar ik normaal mee te maken heb. Er wordt heel veel van Raimo zijn concentratie gevraagd. Dat balletje terugslaan is echt moeilijk. Fysiek vraagt het ook veel. Het is hard werken! En je moet aan heel veel dingen denken; houding, de manier waarop het batje wordt vastgehouden. Voor Raimo zijn benen is het top! En het belangrijkste, mijn grote vriend voelt zich helemaal compleet en zonder handicap op de club. Geen schreeuwende ouders langs de kant, geen stress als het even niet lukt. Gewoon genieten van bewegen. Genieten van sporten en tussendoor, zonder dat hij het doorheeft zichzelf ontwikkelen in zijn concentratie, motoriek en sociale vaardigheden. Het is een verademing in de tafeltenniswereld te mogen zijn. Ik zou het elke ouder gunnen.”

Er zijn meer dan 500 tafeltennisverenigingen in Nederland, dus ook een bij jou in de buurt. Kijk hier, op onze clubzoeker, om een tafeltennisvereniging bij jou in de buurt te vinden. Wil je liever contact met een medewerker van het bondsbureau om samen te bekijken welke vereniging voor jou geschikt is, stuur dan een e-mail naar info@tafeltennis.nl of bel naar 079-3438140.