07 augustus 2017

Andrew Ketzer: “Ruim 60% van onze leden is nieuw in de tafeltennissport.”

Almere United is één van de jongste verenigingen van de Tafeltennisbond. Sinds de oprichting in mei 2015 laat de vereniging onder leiding van Andrew Ketzer zien dat met een verfrissende aanpak sportliefhebbers de weg naar de tafeltennisclub weten te vinden. Alle reden om in gesprek te gaan met de voorzitter van de vereniging met inmiddels 90 leden.

”Wat wij anders doen dan de meeste andere verenigingen? Wij luisteren goed naar de behoeften van de leden en proberen daar, waar mogelijk, op in te springen. Verder kijken wij heel goed naar de behoeften van de potentiele tafeltennisser: Wat is voor hen een barrière om te gaan tafeltennissen? Die proberen wij weg te nemen of zo klein mogelijk te maken”, antwoordt Andrew met zichtbare passie voor tafeltennis. Hij licht zijn betoog nader toe met sprekende voorbeelden: “Dat zie je terug in de seniorencompetitie op zaterdag, de keuze uit diverse lidmaatschappen en wij incasseren de contributie per maand. Uiteraard kan het ook in één keer!”

De club kende voor de oprichting een belangrijke periode. Andrew: “Dat klopt. In oktober 2014 zijn mijn vrouw Mariska en ik begonnen met een haalbaarheidsonderzoek. Wij hadden verschillende ideeën over de sportvereniging anno nu. We wilden het anders doen dan bestaande sportverenigingen. Klinkt misschien vreemd, maar wij hebben daar vooral gezien wat je niet moet doen.  Onze ideeën zijn wij gaan toetsen, waarbij wij ook hebben onderzocht waar de wensen van sporters liggen. Klopte dat met de ideeën die wij hadden?

De resultaten van het onderzoek gaven ons een beeld dat een nieuwe club absoluut levensvatbaar zou zijn. Wij zijn aan de slag gegaan. Achter elke stap die wij als Almere United hebben gezet, zat een idee. Dat geldt voor onder meer onze naam, de kleur en onze identiteit. Op 20 mei 2015 is Almere United vervolgens officieel opgericht. Er zaten dus al heel wat uurtjes in de club voordat op 18 augustus de deuren open zijn gegaan. Daarna ging het echt als ’n speer! Het was hard werken en nog steeds, maar dat doen we met alle liefde. Het is mooi om te zien hoe je ideeën in de praktijk goed uitpakken.”

Na de zomer hoopt de club het honderdste lid te mogen begroeten. Het gaat de vereniging uit Almere dus voor de wind. “Daar ben ik best trots op. We spelen inmiddels met acht jeugd- en zes seniorenteams. Volgend seizoen maken een aantal jeugdleden de overstap naar de senioren. Dat is top! Het meeste ben ik blij met de grote diversiteit, qua niveau, leeftijd, culturele achtergrond en geslacht. Hoe dat komt? Sfeer is een belangrijke, die is heel erg open. Iedereen die bij ons binnenkomt, voelt zich welkom. Iedereen is even belangrijk. Wij worden geroemd om onze sfeer, ons open karakter maakt ons zichtbaar voor iedereen en wij richten de vereniging in naar deze tijd”, aldus de ambitieuze leidsman.

De club presenteert zich ook naar buiten op verschillende manieren. Andrew: “Hoe niet?! Sociale media in de breedste vorm is essentieel. Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, een digitale nieuwsbrief en een goede website. Maar ook de plaatselijke krant en radio. Elk kanaal heeft zijn eigen publiek. Overal maken wij ons duidelijk zichtbaar. De inhoud van onze berichten is altijd positief. Wij laten onze club, onze sport zien én onze leden. De winnaars en verliezers, spelers van hoger en lager niveau, competitiespelers en recreanten en de vrijwilligers.  Weet welke communicatiekanalen er zijn en zet jezelf als club neer!”

De ontwikkeling van de club is gigantisch geweest. Tijd om het fundament te verstevigen. De voorzitter weet wat hij wil: “Uiteraard hebben wij veel wensen, maar niet alles is haalbaar. Een eigen accommodatie zou de kers op de taart zijn, maar zover is het nog niet. Onze basis gaan we sterker maken en een voorbeeld daarvan is het aantrekken van trainer Flip Valero. Ik ben altijd onder de indruk van hem geweest. Hij is goed in staat om het beste uit mensen te halen. Dit op zodanige wijze dat ze tijdens trainingen ook nog een hoop plezier hebben. Plezier is misschien wel het meest belangrijke in wat je ook doet. Na twee gasttrainingen heb ik het hem gevraagd en na een korte oriëntatieperiode heeft hij gelukkig ‘ja’ gezegd. Het is, zonder de andere trainers te kort te doen, toch weer een volgende stap in de sportieve ontwikkeling.”

Bij Almere United gaat het dus prima. Dat geldt helaas niet voor alle verenigingen van de Tafeltennisbond. De voorzitter van de succesvolle vereniging doet een oproep aan iedereen die onze sport een warm hart toedraagt: “Stop met negativisme. Zoals het nu gaat in tafeltennisland kan het niet langer en zorgt niet voor een groei. Het is tijd dat voor een grote verandering en dat betekent dat vooral verenigingen, maar ook de afdelingen en de Tafeltennisbond hun organisatie en structuur moeten inrichten naar 2017/2018 en verder.

We moeten elkaar blijven opzoeken. Leren van elkaar. Het moeten loslaten van oude en vastgeroeste patronen. Het stof moet eraf. Het wordt tijd dat het old boys network, die de grootste blokkade vormen voor verandering, ruimte gaat maken voor jonge en frisse ideeën en de mensen die dat mogelijk willen en kunnen maken. Wij laten zien hoe je met frisse en moderne ideeën mensen enthousiast kan maken voor tafeltennis. Ruim 60% van onze leden is nieuw in de tafeltennissport. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. “